Wijnproeverij: ‘Nazomeren met de Franse slag’ met José Klappe

wijnproeverij met José Klappe in Kampen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – Wijnen zijn ‘bloemig’. Of ‘fruitig met een hint van chocolade’; en zo kunnen we nog wel even doorgaan. ‘Het leven is te kort om slechte wijn te drinken’, stelt José Klappe. Daarom organiseert de Kamper sommelier vrijdag 6 september van 19.30 uur tot circa 22.00 uur een wijnproeverij bij Eetkamer De Tijd. Voor mensen die graag meer willen weten over wijn. ‘En wie wil dat nu niet?’

José Klappe is geen onbekende in onze regio. Ze was van 1982 tot 2005 gastvrouw van Restaurant De Bottermarck, waar haar man Stef in de keuken als chef-kok de scepter zwaaide. Als gastvrouw en sommelier wist ze alles van wijnen. Nog steeds, want wie eenmaal sommelier is, blijft dat een leven lang. ‘En natuurlijk houd ik zelf ook wel van een lekker glaasje’, zo bekent ze. ‘Soms kun je, voor slechts een paar euro per fles meer, de allerlekkerste wijn schenken.’ Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. De wijnproeverij geeft de deelnemers deze basiskennis. Zo kan de liefhebbende consument de lekkerste pareltjes uitkiezen. ‘Er is plek voor circa veertien man.’ De kosten voor de proeverij bedragen 35 euro.

Uitspugen

José organiseert circa vijf wijnproeverijen per jaar. Deze proeverij gaf ze de titel ‘Nazomeren met de Frans slag’ mee, waarmee ze al enigszins verklapt waar een groot deel van de te proeven wijnen deze avond vandaan komen. ‘Ik heb nog steeds contact met importeurs waarmee we vroeger ook al zaken deden. Samen met hen zoek ik naar mooie, lekkere wijnen.’ Het zijn altijd wijnen die óf biologisch, óf op duurzame wijze worden geproduceerd, want dat vindt ze belangrijk. Daarnaast stelt ze er bijzonder veel genoegen in om haar wijnen buiten de geijkte paden te vinden. ‘Liefst van kleine wijnboeren; wijn met een verhaal.’ En wees gerust: de wijnen zijn hierdoor niet schrikbarend duur, want Josè weet als geen ander dat mensen niet zomaar even vijftig euro voor een fles gaan neertellen. ‘Daarom heb ik altijd enkele wijnen onder de tien euro’, zo geeft ze aan. ‘De duurste wijn van deze avond is waarschijnlijk 15,95.’ Waarschijnlijk, want hoewel ze het merendeel van de te proeven wijnen al heeft uitgekozen, is de definitieve keuze nog niet bepaald.’ De deelnemers krijgen deze avond vier witte wijnen, een rosé wijn, vier rode wijnen en een zoete dessertwijn te proeven.

Proeven betekent dat je de wijn ruikt, door je mond laat glijden en zo de wijn intens beleeft, maar niet doorslikt. ‘Ik spuug mijn wijn bij een proeverij altijd uit, maar de deelnemers mogen het natuurlijk gerust doorslikken…’ Kortom: dat belooft een gezellige avond te worden. Goede wijn, een stokbroodje en wat ander lekkers, maar vooral: een wereld aan wijnkennis.

Meedoen? Neem contact op met José Klappe Wijnadvies. Mail naar s.klappe@home.nl.
Doe het snel, want er is beperkt plaats. Voor meer info zie: www.joseklappewijnadvies.nl.

Share:

Author: Alex de Jong/Attest Communicatie

Tekstschrijver @ Attest Communicatie, Pers- en Publiciteitsbureau voor het MKB. Ik schrijf al je teksten. Vlot, helder en aansprekend. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf via: alex@attestcommunicatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *