Lichttotaal biedt duurzame verlichting

Lichttotaal biedt duurzame verlichting

Duurzaamheid begint steeds meer terrein te winnen. Koren op de molen van Marcel Visser, directeur/eigenaar van Lichttotaal, groothandel in duurzame verlichting. Vijftien jaar geleden, bij de start van zijn bedrijf, wist hij al dat duurzaamheid dé oplossing is. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, ook omdat het het bedrijfsleven geld bespaart.

(Door Alex de Jong @ Attest Communicatie artikel verscheen in de eerste uitgave van Ondernemen in Kampen, een uitgave van Brugmedia)

Zijn bedrijfsfilosofie valt op. Reeds in 2014 ontving hij het Groene Lintje van Groen Links Kampen voor zijn inspanningen rondom duurzaamheid. En vorig jaar figureerde hij in een film over maatschappelijk verantwoord ondernemen in het programma ‘Doe maar duurzaam’ bij RTL7. Aanleiding was de duurzame LED-verlichting die hij in eigen beheer ontwikkelt. Een innovatie die inmiddels zeer gewild is in kantoren, in scholen en bij bedrijven in de medische sector.

Geen flikkerende TL

‘Al jarenlang promoot ik duurzame verlichting’, vertelt Marcel. ‘Niet alleen omdat onze aarde ermee gebaat is, maar ook omdat duurzaamheid en lichtefficiency de ondernemer die er gebruik van maakt, een fikse besparing oplevert.’ Dat duurzame verlichting goed is voor de portemonnee, kan Bauke Hoekstra, mede-aandeelhouder van Brugmedia, beamen. ‘Wij hebben onlangs de energienota ontvangen en die was beduidend lager dan andere jaren’, vertelde hij aan RTL7. ‘Het scheelt maar liefst 1500 euro!’ Lichttotaal verving hier de verouderde TL-verlichting door LED-verlichting. ‘Een hele verbetering met voorheen. Denk daarbij alleen al aan het comfort voor onze medewerkers, want de verlichting straalt een stuk minder warmte uit.’ De aangebrachte LED-panelen zijn rustiger voor de ogen dan de eerdere, erg flikkerende, TL-verlichting. Kortom: beter voor het milieu, beter voor de werkomstandigheden bij Brugmedia, én beter voor de portemonnee.

Eigen innovaties

Lichttotaal biedt als groothandel in duurzame verlichting diverse standaardoplossingen, maar Marcel gaat ook graag zelf aan de slag. Zo ontstond het daglichtpaneel IRIS. ‘Mensen werken het beste bij daglicht. Maar omdat werknemers niet massaal in het plantsoen kunnen werken, brengen we het ‘plantsoen’ naar kantoor. Dat levert niet alleen gezonder en gemotiveerder personeel op, maar brengt een bedrijf ook een fikse besparing. Dan hebben we het niet alleen over de directe energiebesparing door het toepassen van efficiëntere verlichting, maar ook over verlaagd ziekteverzuim en een hogere productiviteit; een omgeving waarin het duurzaam en prettiger is om in te werken; dus een win-win voor iedereen.’ Maar de ontwikkelingen gaan gewoon door.

Energiezuiniger

Naast het daglichtpaneel IRIS ontwikkelde hij ook de LED-module HoriZon, dat samen met Wanpla Kampen BV op de markt wordt gebracht. ‘Deze module is eenvoudig in ieder gangbaar plafond te plaatsen. De module is zo ontwikkeld dat de lichtopbrengst voor iedere werkplek optimaal toepasbaar, én aan te passen is. Voor dezelfde lichtopbrengst is beduidend minder energie nodig dan voor diverse alternatieven die nu nog op de markt te vinden zijn.’ De modules zijn, ondanks de individueel te regelen lichtopbrengst, stuk voor stuk volledig identiek. Hierdoor ontstaat niet alleen ‘rust’ in ieder plafond, maar komt het ook de universele toepasbaarheid in plafondplaten ten goede. Saillant detail: deze verlichting is niet duurder dan gangbare oplossingen in de markt, maar is wel veel energiezuiniger en -efficiënter.

Voor meer informatie: www.lichttotaal.nl.

Author: Alex de Jong/Attest Communicatie

Tekstschrijver @ Attest Communicatie, Pers- en Publiciteitsbureau voor het MKB. Ik schrijf al je teksten. Vlot, helder en aansprekend. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf via: alex@attestcommunicatie.nl