IJzerman Kampen BV

Zakenvrouw Greet IJzerman:
‘We zijn iedere dag heel erg druk’

Voor Weekblad De Brug schrijf ik maandelijks bijdragen voor de rubriek Zakenvrouw in Beeld. In de zevende (en laatste) aflevering van deze eerste serie van 2018, een portret van Greet IJzerman, directeur/eigenaar van IJzerman Kampen BV.

Greet IJzerman (Foto: Herman IJssel/BWPHOTO)

Ze is druk. Heel erg druk. Eigenlijk is er helemaal geen tijd voor een interview; zelfs niet voor een ‘korte’, want de telefoon staat roodgloeiend. Maar mijn deadline nadert. Of het dan wellicht in de avond kan? Slechts een half uurtje, meer tijd heb ik niet nodig. Ook dat is lastig, zo blijkt. ‘Ik ben eigenlijk altijd druk’, zegt Greet IJzerman, directeur/eigenaar van IJzerman Kampen BV.

Dan, met de hand over het hart: ‘Kom vanmiddag om half vier maar langs.’ Dat is over drie kwartier. ‘We zijn druk bezig met de ISO en VCA audit, maar dan probeer ik wel even tijd te maken.’ En dat doet ze. Met alle gastvrijheid en enthousiasme dat erbij hoort.

Verhuizers gezocht
‘Ach, ik kom iedere dag wel een paar uur tekort’, zegt ze met een brede lach. ‘Waar dat aan ligt? Tja, ‘te veel werk’ en dan is er ook nog het gezin…’ Het is geen klacht. Klagen is haar vreemd. ‘Of we te weinig mensen hebben voor al het werk dat op ons afkomt? Zeker. Als je me vandaag twee gediplomeerde verhuizers kunt leveren, dan heb ik ze graag. We kunnen nog wel een nieuwe ploeg gebruiken.’ Dat de economie aantrekt, merkt Greet als geen ander. ‘Maar eigenlijk hebben we het al jaren heel erg druk, hoor. In 2015, ’16, ’17 en nu, in ’18, is dat niet anders.’ Hoewel slechts 25% van de omzet komt uit de verhuis-tak van het bedrijf (daarnaast is IJzerman Kampen BV vooral een – gespecialiseerd – transportbedrijf), is juist deze tak van sport wel een van de bekendste van het bedrijf. Misschien juist wel omdat particulieren hier het meest mee te maken hebben, en zij de herkenbare wagens van het bedrijf zoveel in de regio zien. ‘We zijn gespecialiseerd in speciaal vervoer. Een pallet van A naar B brengen kan iedereen, maar op maat gemaakte meubels vervoeren vraagt om een andere benadering.’ Als erkende verhuizer is IJzerman Kampen BV niet alleen heel bekend bij particulieren, maar ook een grote speler in de wereld van de kunst en de antiek.

Andere carrière
Greet IJzerman is sinds 1 januari 2001 directeur-eigenaar (DGA) van het familiebedrijf, maar is al veel langer het gezicht van IJzerman Kampen BV. ‘Ik werk al vanaf 1982 in het bedrijf van mijn ouders en werd op 1 november 1986 directeur.’ Eigenlijk had ze voor zichzelf een heel andere carrière bedacht. ‘Ik wilde bij de politie toen ik zeventien was.’ Haar aanmelding kwam te laat en haar grootvader vond het niet nodig dat ze ‘een jaar lang maar een beetje rondhing’ en stuurde haar het familiebedrijf in. Dat was het startschot voor een hele andere carrière. ‘Ik had ook nog twee broers, dus het was helemaal niet voor de hand liggend dat ik het bedrijf zou overnemen’, vertelt ze. Beide broers werken vandaag de dag nog steeds tot volle tevredenheid van alle partijen – respectievelijk alweer 26 en 30 jaar – voor haar bedrijf. Hoe is dat om als vrouw in een mannenwereld te werken? ‘Prima. Ik weet niet beter’, klinkt het nuchter. ‘Of het te combineren valt met een gezin? Zeker. Mijn man en ik hebben de taken goed verdeeld. Er was een tijd dat hij er meer was voor het gezin en ik hard werkte, en andersom. We vullen elkaar goed aan.’ De kinderen groeien op met het bedrijf. ‘Vroeger stond hun box hier op het werk, later hun bureau voor hun schoolwerk…’ Zoon Daniël werkt inmiddels alweer acht jaar volop in het bedrijf.

Mannenwereld
‘Transport en verhuizen is helemaal mijn ding. Ik denk niet dat ik me erg prettig had gevoeld in een bloemen- of kledingzaak. Dat past niet zo bij mij.’ Bovendien vindt ze het erg makkelijk werken met mannen. Toen ze eind dertig was, was ze ook nog erg actief in de politiek (voor de VVD), maar dat lag haar toch allemaal minder dan gedacht. ‘Als je jong bent, dan kun je heel veel. Dan heb je daar de energie voor.’ Ze is blij met de bijzondere klantenkring (‘onze klanten zijn trouw. Sommigen doen al 30-35 jaar zaken met ons’) en ‘de leuke club’ werknemers bij IJzerman Kampen BV. ‘Op dit moment zijn het er vijftien, maar die twee verhuizers mogen zich nog steeds aanmelden. Wel graag gediplomeerde verhuizers, want professioneel verhuizen is veel meer dan even wat doosjes sjouwen.’