Uniek4U verwelkomt ondernemers

(Door Alex de Jong)

KAMPEN – ‘We bieden zinvolle dagbesteding voor ‘mensen met een beperking’. Liever zeggen we ‘mensen met mogelijkheden’, want tenslotte hebben we allemaal zo onze beperkingen’, vertelde ze met een lach. ‘Ze’ is Nathasja van Dijk, eigenaresse van Uniek4U. 

Hier, aan de Ambachtsstraat 20, biedt Uniek 4U een eigen winkel met diverse lifestyle en interieurartikelen. Én dagbesteding voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’.

Schroefjes
Nathasja werkt zelf al meer dan twintig jaar in de zorg en heeft in het verleden ook wel gezien hoe het niet moet. Zoals in een centrum voor dagbesteding In Dalfsen, waar de dagbesteding dag in, dag uit, uit geestdodend werk bestond. ‘Mensen ‘met een beperking’ sorteerden de hele dag verschillende soorten schroefjes. Ze stopten ze soort bij soort in een bakje en gingen na een dag sorteren naar huis’, zo vertelde ze de ondernemers.

‘Aansluitend gooide de ‘leiding’ dan de bakjes weer op tafel leeg en husselde alle schroefjes voor de volgende dag weer door elkaar.’ Deze cyclus herhaalde zich steeds opnieuw. ‘Zo hadden de mensen toch de hele dag wat te doen’. Uit de manier waarop ze het vertelde, werd één ding duidelijk: zo wilde Nathasja het beslist niet.

Zinvolle dagbesteding
De onderneemster biedt daarom een zinvolle dagbesteding aan mensen die het in een reguliere baan niet zouden redden. Mensen met diverse soorten en gradaties van wat we doorgaans ‘een beperking’ noemen. Dagelijks werken er bij Uniek 4U een stuk of tien mensen die op deze wijze een ‘baan’ hebben.

In totaal biedt het bedrijf zo dagbesteding aan twintig mensen. Ze krijgen structuur en een ‘zinvolle dagbesteding’. Ook leren ze er sociale vaardigheden: op tijd aanwezig zijn, verantwoordelijkheid, et cetera. Opgeleide, betaalde krachten zijn er ter begeleiding en om de werkzaamheden – zoals diverse assemblage- en inpakwerkzaamheden – te demonstreren en in goede banen te leiden. Voor de afdeling tweedehands boeken – via eigen website en Marktplaats verkocht – heeft ze ook nog twee Wajongers in dienst.

De producten die worden geassembleerd en/of ingepakt, worden ook via de eigen winkel verkocht. Je vindt hier diverse lifestyle en woonaccessoires (die ook door andere winkels worden afgenomen en elders worden verkocht). De eigen producten dragen allemaal de merknaam Uniek4U en zijn ook via www.uniek4u.com te bestellen.

Open Coffee
De ondernemers die aan de oproep van Open Coffee Kampen gehoor hadden gegeven, kregen niet alleen een kijkje in de keuken van dit bijzondere bedrijf, maar hadden ook volop de gelegenheid om met elkaar in contact te komen en te netwerken. Tenslotte is dat waar de Open Coffee voor is bedoeld. Een informatieve ochtend bij een mooi bedrijf, waaruit nieuwe contacten en kansen voor het eigen bedrijf ontstaan.

Share:

Author: Alex de Jong/Attest Communicatie

Tekstschrijver @ Attest Communicatie, Pers- en Publiciteitsbureau voor het MKB. Ik schrijf al je teksten. Vlot, helder en aansprekend. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf via: alex@attestcommunicatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *